Inleiding


Huizinge - Nijeklooster - Rome

Ruim 3000 kilometer

In het late najaar van 1211 vertrekt Emo, abt van het verdwenen klooster Romerswerf , nu Nijeklooster (ruim 5 kilometer ten noordwesten van Delfzijl) naar Rome.
Hij had een conflict met de bisschop van MŁnster over het eigendom van de kerk in (Witte)Wierum, waar hij een nieuw klooster had gesticht. De paus (Innocentius III) zou uitkomst moeten bieden.

Van deze reis is een beknopt verslag gemaakt (de Cronica Florida Horti).
Met dit verslag als uitgangspunt schreef Dick E.H. Boer Emo’s Reis, een soort reisgids voor de moderne reiziger, een boek vol geschiedenis en curtuurhistorie.

Op basis van het boek maakte ik een fietsroute. Afgelopen voorjaar fietste ik het traject Huizinge - Rome.Soms volg ik niet consequent de route langs de plaatsen door De Boer genoemd. Soms lag zo'n plaats te ver uit de route, soms had ik geen zin om weer eens te klimmen.
Daarnaast was het ook mijn doel om de route bruikbaar te maken voor andere fietsers. In dit verhaal staat de route zoals ik naar Rome ben gefietst.

Voor de fietsroute naar Rome, zie Emo's ReisInformatie over de campings waar ik overnachtte is    hier    (opent in een nieuw venster)