5 mei

Deze etappe valt samen met Emo's reisdagen

14

Zoutleeuw - Mont-Saint-Guibert

62 kmKwart over zeven op de fiets. Gisteravond nog wat regen maar voorlopig lijkt het weer beter te worden. Wel een zeer stevige tegenwind. Even door Zoutleeuw en dan naar Landen om de route weer op te pikken.


Zoutleeuw.

Ontbijt in Landen, voor de bakker, op een bankje in de zon. Landen, de laatste plaats voor de taalgrens.


Hier spreekt het graan Frans.

Lang Heylissem, waar nu een kapitaal pand staat, maar geen abdij meer is. Door naar Jodoigne, waar het zo warm is geworden dat de korte broek aan moet.


Heylissem.


Jodoigne.


Dan de open vlakte in, beetje omhoog en windkracht 9 tegen. Leuk is anders.

Het mooie weer was van korte duur en er komen zware buien aan.
Ik kan schuilen voor een zware bui onder de autoweg van Brussel naar Namen. Het lijkt de rest van de middag zeer zwaar weer te worden.
Ik wijk uit naar een camping die ik normaal zou vermijden. Volgebouwd met caravans. Maar er is een stukje gras. Ik zet de tent weg en om half drie lig ik in de tent te luisteren naar de regen en de wind. Op de helling boven de camping hoor ik bomen omgaan door de wind.
Aan het einde van de middag wordt het droog en rustig. Ik ontdek dat dit het meest gore terrein is waar ik ooit heb gestaan. Ik was al gewaarschuwd om de damestoiletten te gebruiken, omdat de Heren een beetje vies was. Maar bij het aanschouwen van een aanrecht, waar de rattenkeutels op liggen, ontgaat me iedere aandrang om te douchen. Ik ga boodschappen doen en zorg dat ik niet hoef te koken, en dus afwassen.