Inleiding


Roermond - Berlijn

1200 kilometer

Een groot deel van de  Hanzeroute deel 3 , maar wel in omgekeerde richting.
Achteraf blijkt deze tocht een thema te hebben.

Niet alles is wat het lijkt. En wat het lijkt is het soms ook niet.


Was het in Engeland het landschap dat eerder deze zomer voor de verwarring zorgde, nu waren het vaak de steden.
Doordat na de oorlog een groot aantal steden is herbouwd, is het bij een snelle beschouwing niet altijd duidelijk wat ‘echt’ is en wat reconstructie. Daarnaast is het ook opvallend hoe verschillend er omgegaan is met de herbouw.
Van min of meer conserveren van de middeleeuwse structuur tot complete herstructurering van de stad. Maar dan staan er weer gebouwen waarvan je denkt: Heeft dit de oorlog wel overleefd, of is dit toch een reconstructie.
Het hoogtepunt is Potsdam. Daar is niets wat het lijkt. En nog niet alle plannen om terug te bouwen wat al meer dan 70 jaar geleden is verdwenen zijn uitgevoerd.Dit is geen brievenbus, maar een e-mailverkeervervanger.Van een afstand lijkt het echt oud. Maar het is een reconstructie. Hier is het wel duidelijk. (Hildesheim)

Het lijkt vakwerk. Het is blik. (Braunschweig)Kunstgewerbe- und Handwerkerschule Magdeburg. De hele binnenstad van Magdeburg was weg, maar dit stond er grotendeels nog. Maar toen ik daar stond, vroeg ik me toch af of dit een reconstructie was.Een rederij die Kaiser heet, met een Präsident als schip. Dat is meer een identiteitscrisis. (Mittellandkanal Magdeburg)Verwarring over de menukaart. (Tangermünde)Een kasteel waar op staat dat het geen kasteel is. (Potsdam)Een moskee die geen moskee is, maar het Dampfmachinenhaus, het pompstation voor de fonteinen van Sanssouci, gebouwd 1841. (Potsdam)Metselwerk wat geen metselwerk is, maar stucwerk op metselwerk, waarop weer metselwerk is geschilderd.