12 augustus


Morhange – Dabo

103 kmHet is grauw als ik iets over acht op de fiets klim. Eerst naar Morhange voor ontbijt. In het Oosten hangen regensluiers. Licht op en neer gaat het naar Mittersheim.


Na het zien van de foto's van Hans van der Meer, zie ik ze ook. De voetbalvelden, zoals ze ooit bedoeld waren. Gezellig een balletje in het rond trappen.


Zo nu en dan wat motregen. Het begint even harder te regenen, maar tegen de tijd dat ik de regenkleding aan heb, is het weer droog.


Tussen Guinzeling en Lostroff.

In Mittersheim ga ik het fietspad langs het Canal des Houillères de la Sarre op.


Hier en daar is het dwars door meren aangelegd, en het niveau van het kanaal ligt meters hoger dan de meren.Voormalig sluiswachtershuis. Tegenwoordig rijdt de sluisbediende met de auto van de ene naar de andere sluis.


Vlak voor Condrexange moet ik Canal de la Marne au Rhin oversteken. Dat noet via een hoge brug met alleen trappen. Alles van de fiets dus. Een wandelende Fransman die dezelfde kant opgaat, neemt en passant twee tassen mee.


Net met de trap het kanaal overgestoken.

Ik sta nu ongeveer aan de voet van de Vogezen, maar er is niets van te zien. Alles zit dik in de wolken, terwijl het hier beneden prachtig weer is.
Ik besluit om de klim naar de Donon te laten voor wat die is. Het lijkt me slimmer om voorlopig het Canal de la Marne au Rhin te volgen.


Het Canal de la Marne au Rhin.

Je kan niet overal lang het kanaal fietsen, maar het gaat nu min of meer naar het Oosten.


En kom je wat koeien tegen.


Langs het Plan Incliné (het hellend vlak). De 17 oude sluizen om het hoogteverschil tussen het Rijndal en Lotharingen te overbruggen.
Ooit een meesterstuk van bouwkunst. Nu een vervallen geheel.


Maar een nog wel bewoond sluiswachtershuis.


http://webdisk.planet.nl/vos09500/publiek/album/website/Maastricht%20Rorschach%202011/8%20augustus/8%20augustus%20-6.jpg En dan aan het eind van de dag nog even een klim van 400 meter naar de camping.


Voor dat de klim echt begint staat er dit prachtige, leegstaande, fabrieksgebouw.Jammer genoeg staat dit oogpijniginde hotel er tegen over.


Het is hier intussen weer dichtgetrokken, maar het ziet voorlopig niet uit naar regen.

Om half zeven rijdt ik de camping op.